Dijeta za piće. Značajke, prednosti i nedostaci.

Kao što i samo ime govori, dijeta za piće je dijeta u kojoj su dopuštene samo tekućine (ili hrana koja se pretvara u tekućinu na sobnoj ili tjelesnoj temperaturi). Dijeta se preporučuje iz različitih razloga, primjerice kada je otežano gutanje ili kada postoje problemi s probavnim sustavom. Međutim, dijeta za piće također se široko koristi za mršavljenje.

prehrambeni proizvodi za mršavljenje koji piju

Gubitak kilograma na tekućoj dijeti bit će brz i značajan, čak i ako već dugo niste na tekućoj dijeti. Jednom kada se korigira kalorijski deficit stvoren niskokaloričnom prehranom, težina se obično obnavlja.

Korist

U nekim je situacijama potrebna cjelovita tekuća prehrana kako bi se osigurala sigurnost. Na primjer, ako imate problema sa žvakanjem i / ili gutanjem, postoji rizik od gušenja ili aspiracije kada jedete ili pijete. Potpuna tekuća prehrana pomaže smanjiti ovaj rizik.

Uklanjanje ostataka hrane - a time i čestica hrane - također pomaže u smanjenju komplikacija ako ste imali operaciju zuba ili ozljedu čeljusti.

Također, tekuća dijeta preporučuje se pacijentima s otvorenim ranama u ustima. To će omogućiti zacjeljivanje usta i spriječiti da se komadići hrane zaglave u rupama i izazovu infekciju.

Ako je vaš probavni sustav spor ili oštećen bolešću ili operacijom, pridržavanje tekuće dijete dok se oporavljate pomoći će u upravljanju bolovima i spriječiti komplikacije kao što je začepljenje crijeva (začepljenje crijeva).

Kada se pripremate za test ili postupak snimanja, možda ćete trebati jesti tekuću prehranu dan ili dva prije nego što pogledate u želudac i crijeva. To će vam osigurati da u probavnom traktu ne ostane neprobavljena hrana koja će ometati rezultate.

Tekuća dijeta također je potrebna za pripremu za druge medicinske postupke. Na primjer, pijenje samo bistrih tekućina prije operacije obično je potrebno kako bi se smanjio rizik od aspiracije.

Kako radi

Potpuno tekuća dijeta omogućuje vam da pijete i bistru tekućinu i gušću tekućinu poput mlijeka, voćnih sokova i smoothieja.

Liječnik vam može dopustiti da jedete drugu hranu, poput procijeđenog pirea ili jogurta. Ako imate zdravstveno stanje na koje utječe ono što jedete i pijete, postojat će dodatna ograničenja u prehrani.

Te su mogućnosti jedine na potpuno tekućoj prehrani. Takav plan otežat će svakodnevni unos dovoljno hranjivih sastojaka i kalorija.

Nećete se morati pridržavati samo dijetalne hrane i pića, već i strogo slijediti upute liječnika kako biste osigurali dobru prehranu. Registrirani dijetetičar također će biti koristan izvor.

Trajanje

Tekuća dijeta obično se daje samo nekoliko dana prije nego što se vrati normalnoj prehrani. Rijetko je potrebno promatrati ga duže od dva tjedna. Izuzetak su ljudi koji se pripremaju za bariatrijsku operaciju, oporavljaju se od frakture čeljusti ili koji koriste dijetu za liječenje pogoršanja određenih bolesti.

Zbog svoje restriktivne prirode, liječnik vas mora pozorno nadzirati ako ste na dijeti s više tekućina dulje od nekoliko dana.

Što se smije jesti

Imat ćete izbor pića na tekućoj dijeti. Pomoću pravih alata mnoge ćete krute namirnice učiniti dijetalnima. Topljenje, stanjivanje, cijeđenje ili pasirano voće, povrće, sir, pa čak i meso mogu vam pomoći da ostanete siti i siti.

Kompatibilni proizvodi

 • Sok od voća i povrća (bez pulpe);
 • Bouillon;
 • Gazirana pića;
 • Sportska pića, pića koja zamjenjuju elektrolite;
 • Čaj od kave;
 • Mlijeko ili zamjene za mlijeko (soja, badem);
 • Mliječni napici, slad, slatkiši;
 • Bistre ili kremaste juhe (razrijeđene, procijeđene, bez čvrstih tvari);
 • Med, sirup, šećer;
 • Želatina, puding, krema od kreme;
 • Sladoled, smrznuti jogurt, sorbet (bez orašastih plodova, bombona, tvrdih punjenja / premaza);
 • Jogurt (običan ili grčki; bez muslija, sjemenki, komadića voća);
 • Prerađeni sir;
 • Proteini u prahu, mlijeko u prahu, ostali aditivi za hranu.

Nespojivi proizvodi

 • Meso (ako se ne trlja, sjecka ili ocijedi);
 • Tofu, zamjene za meso;
 • Orašasti plodovi i sjemenke;
 • Sirovo voće i povrće;
 • Tvrdi sir;
 • Mekana hrana ili pire od krumpira (poput krumpira)
 • Juhe ili variva s rezancima, mesom ili povrćem;
 • Kruh;
 • Tjestenina ili riža od tvrde pšenice;
 • Žitarice, musli, zob;
 • Umak od jabuka;
 • Čips od krumpira, krekeri, pereci, kokice;
 • Mafini, kolači, kolačići, peciva;
 • Tvrdi bomboni ili gumi
 • Bilo koja druga čvrsta hrana bez posebnog odobrenja liječnika.

Sokovi:

Sokovi od voća i povrća smiju biti na potpuno tekućoj prehrani sve dok su procijeđeni kako bi se uklonile sve čestice (poput pulpe). Možda ćete trebati uopće izbjegavati sokove bogate vlaknima poput soka od suhe šljive. Izrada vlastitih dodataka brzom miješalicom ili sokovnikom omogućuje vam kontrolu konzistencije. Zatim sok procijedite kroz fino cjedilo kako biste uklonili čvrste ostatke.

Povrće:

Pire od krumpira i drugih vrsta povrća pire obično se ne preporučuje, ali dopušta ako se dovoljno razrijedi. Pire se može miješati s maslacem, umakom ili umacima, začiniti po ukusu i razrijediti vodom ili juhom. U dosljednosti, takav pire trebao bi biti poput smoothieja.

Žitarice:

Kuhane žitarice razrijede se vodom ili mlijekom, a zatim filtriraju. Farina i rižin griz također je lako učiniti manje viskoznim. Ako pokušavate dodati hranjive sastojke, žitarice kuhajte s punomasnim mlijekom ili vrhnjem umjesto vode ili obranog mlijeka.

Mlijeko:

Odobrene su zamjene za mlijeko ili bez laktoze. Ispijte svoje omiljeno piće na čašu ili ga dodajte smoothiejima za dodatnu prehranu. Mlijeko u prahu svestrana je opcija koja se dodaje žitaricama, juhama i jajima. Razinu proteina u redovnom mlijeku povećati ćete miješanjem s obranim mlijekom u prahu prije nego što ga upotrijebite za pripremu tekućih obroka.

Jogurt i svježi sir:

Obični jogurt dobro djeluje kao osnova za slatka, tekuća jela, dok je grčki jogurt dobra osnova za slane recepte. Skuta se lako miješa s tekućom hranom, a većina naribanog sira lako će se otopiti uz malo vrućine.

Maslac:

Iako ste ograničeni na potpuno tekuću prehranu, što češće koristite ulje kako biste hrani dodavali kalorije i masnoće.

Protein:

Meso je dopušteno ako odgovara konzistenciji dječje hrane. Kombinirajte meso s krumpirovim pahuljicama i mlijekom prije ili nakon kuhanja kako biste dobili konzistenciju tekuće prehrane.

Maslac od kikirikija :

Maslac od orašastih plodova dobar je izvor zdravih masti i bjelančevina koje je lako dodati u smoothieje i shakeove.

Jaja:

Jaja, bjelanjci ili zamjene za jaja kuhaju se meko i miješaju s tekućom hranom.

Desert:

Sladoled, smrznuti jogurt i sladoled koji se tope na sobnoj temperaturi dopušteni su za tekuću prehranu sve dok ne sadrže orašaste plodove, slatkiše ili druge tvrde grudice. Pudinge i kremu treba razrijediti do tekuće konzistencije. Ako trebate dodati kalorije, pokušajte sladoledu, pudingu, sladu ili mliječnim šejkovima dodati voće pažljivo nasjeckano tučeno vrhnje.

Pića :

Bilo koja bistra juha, bezalkoholni sokovi ili drugi napitci dopušteni su za potpuno tekuću prehranu. Možete koristiti mlijeko ili mlijeko u prahu za dodavanje kalorija u kavu ili čaj. Ostali topli napitci poput jabukovače, čaja i espressa na bazi mlijeka odobreni su ako ne sadrže čestice poput čokoladnih pahuljica ili malih začina.

Da biste osigurali pravilnu prehranu i hidrataciju, pokušajte popiti najmanje 1, 8 litara tekućine do kraja svakog dana.

Preporučeno vrijeme

Jedan od problema s tekućom prehranom jest znati jeste li dovoljno jeli tijekom dana.

Međutim, ako imate određene probavne smetnje ili se oporavljate od bolesti ili operacije, često ćete se brzo osjećati sitima. Nelagoda će se pojaviti prije nego što unesete dovoljno kalorija da se dobro najedete.

Počnite piti što više možete svakih 15 minuta. Pokušajte gutljati iz male čaše, umjesto da pokušate popiti više u jednom potezu. Možda ćete trebati rasporediti obroke najmanje šest do osam puta dnevno.

Savjeti za kuhanje

Najlakši način razrjeđivanja meke hrane kako bi bila pogodna za cjelovitu tekuću prehranu je dodavanje vode. Ako hrana ne postane tekuća na sobnoj ili tjelesnoj temperaturi, stavite malo dodatne topline.

Mliječni proizvodi poput ribanog sira mogu se otopiti u mikrovalnoj pećnici i dodati juhama ili pireima. Čokolada se istopi u loncu na štednjaku.

Kuhinjski uređaji poput kuhače za kuhanje bit će od velike pomoći kod pripreme tekućih obroka kod kuće. Mješalica je posebno korisna kada gnječite voće i povrće ili kada ga koristite pri maloj brzini da biste tvrđu hranu poput zobenih pahuljica prikupili na sigurnu konzistenciju.

Tjestenina, riža i krumpir treba kuhati dok ne omekšaju, a zatim ih razrijediti vodom, uljem ili umakom. Također možete upotrijebiti toplu vodu ili mlijeko za omekšavanje krekera, koji se zatim mogu dodati u juhu ili juhu.

Izmjene

Dodatna ograničenja primjenjivat će se ovisno o tome zašto vam je propisana dijeta. Ako je dijeta usmjerena na čišćenje crijeva prije kolonoskopije, trebat će vam da izbjegavate upotrebu želatine ili napitaka crvene ili ljubičaste boje. Boje mrlje crijevno tkivo i često ih na mikroskopu zamijene s krvlju.

Ako dolazite u iskušenje da uključite druge mogućnosti prehrane s punom tekućinom, jer se osjećate previše ograničeno, prije toga razgovarajte sa svojim liječnikom. Iako će vam vjerojatno biti propisana cjelovita tekuća prehrana, postoje slučajevi kada su preporuke oslabljene.

zaključci

Slijeđenje tekuće prehrane velika je promjena koja će zahtijevati prilagodbu, planiranje (kako u smislu logistike, tako i cjelokupnog zdravlja) i integraciju u svakodnevni posao, dom i obiteljski život.

Opća prehrana i sigurnost

Tekuća dijeta obično ima malo kalorija. Standardni cilj je oko 1200 kalorija dnevno, ali ponekad može biti i manje od 800. Iako su nutritivno uravnoteženi, potrebno je pažljivo planiranje. Možda se nećete osjećati gladno na potpuno tekućoj prehrani, ali ona obično ne sadrži dovoljno vlakana ili esencijalnih vitamina i minerala.

Tim zdravstvenih radnika nadgledat će vas gubitak kilograma i prehrambene nedostatke koji će se vjerojatno dogoditi s tako ograničenom prehranom. Liječnici i dijetetičar mogu vam pomoći da napravite prehranu s dovoljno kalorija i hranjivih sastojaka kako biste ostali zdravi. Također će vam preporučiti dodatke koji su vam potrebni.

Fleksibilnost

Iako neće biti raznih dijeta na koje je većina navikla na čvrstoj hrani, nećete se u potpunosti ograničiti na tekuću prehranu. Jelo s ovim planom obroka obično je jednostavno, iako će neke stavke izbornika trebati eliminirati (na primjer, naručivanje juhe, ali ne jedenje komadića sastojaka).

Troškovi

Možda ćete moći uštedjeti malo vremena kupnjom prethodno pasirane hrane, iako će svježa hrana biti skupa (i u nekim slučajevima teško je pronaći). Možda će vam biti ekonomičnije sami mljeti hranu kod kuće.

Dječja hrana je opcija, ali mali obroci nisu dovoljni za odraslu osobu. Procijeđeno dječje meso, povrće i voće koristite kao podlogu za tekuće obroke.

Kuhinjski uređaji koji olakšavaju pripremu hrane za tekuću prehranu mogu biti skupi. Ako je kuhinjski aparat potreban samo za podlogu tekućeg posuđa, pristupačnije opcije možete pronaći na Internetu.

Nuspojave

Ako se morate držati potpuno tekuće prehrane dulje od nekoliko dana, zatvor će vam biti zbog nedostatka vlakana. Liječnik će vam preporučiti dodavanje vlakana u prahu bez recepta, poput metamucila, u tekuću hranu.

Također nije rijetkost da se učestala tekuća stolica s potpuno tekućom prehranom, jer nema čvrste hrane. Kad se počnete vraćati čvrstoj prehrani, vaša bi se crijeva trebala u skladu s tim promijeniti.

Niske kalorije i nedostatak osnovnih vitamina i minerala uzrokuju umor, razdražljivost, depresiju ili opću slabost.